Varaa aika

Yöpolygrafia-unitutkimus

Yöpolygrafialla eli unitutkimuksella tutkitaan elimistön unenaikaista toimintaa kun epäillään mahdollisia unenaikaisia hengityshäiriöitä esim. uniapneaa, kuorsausta, ylähengitystieahtaumaa tai yöllisiä jalkojen liikehäiriöitä.

Tutkimuksessa mitataan hengitystä, hengitysliikkeitä, sydämen sykettä, nukkuma-asentoa, veren happikyllästeisyyttä ja jalkojen liikkeitä. Tutkimus suoritetaan kotona pienellä rintakehälle kiinnitettävällä laitteistolla, johon liittyy useita mittausantureita. Tutkimuslaite ei merkitsevästi häiritse nukkumista. Laite ei myöskään rajoita liikkumista tutkimuksen aikana. Veren happikyllästeisyyden mittaamiseen käytetään sormianturia, joten mittauksen aikana ei saa olla kynsilakkaa tai rakennekynsiä.

Tutkimusta edeltävä viikko tulisi nukkua mahdollisimman säännöllisti sekä välttää alkoholin käyttöä. Lääkärin määräämät lääkkeet voi ottaa normaalisti.

Aika tutkimukseen/laitteiston hakemiseen varataan Suomen Neurolaboratoriosta. Tutkimuslaitetta haettaessa hoitaja opastaa laitteen käytössä, antaa unikyselykaavakkeen täytettäväksi sekä tarvikkeet ja ohjeet mukaan rekisteröintiä ja laitteen palautusta varten. Tähän laitteenhakukäyntiin kannattaa varata aikaa n. ½ tuntia. Laitteisto antureineen kiinnitetään paikoilleen kotona hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Aamulla laitteisto irrotetaan rintakehältä ja palautetaan Neurolaboratorioon.

Kliinisen neurofysiologian erikoislääkärimme antavat rekisteröinnistä lausunnon.

Yöpolygrafialaitteen kiinnitysvideo:

Ohje tutkimukseen tulevalle