Varaa aika

EEG-tutkimus

EEG-tutkimus/Aivosähkökäyrä

EEG-tutkimuksessa eli aivosähkökäyrässä selvitetään epilepsiaa, kohtauksellisia oireita ja tajunnanhäiriöitä. EEG-tutkimus voi paljastaa oireen syyn, vaikka tutkimushetkellä ei oireita olisikaan.

Tutkimuksen alussa hoitaja kiinnittää pään ja kasvojen iholle pieniä elektrodeja tai laittaa päähän EEG-myssyn aivosähkötoiminnan mittaamiseksi. Elektrodien ja ihon väliin laitetaan geeliä hyvän kontaktin aikaan saamiseksi. Tutkimuksen aikana maataan rauhassa sängyllä hoitajan antamien ohjeiden mukaisesti. Aivosähkötoimintaa voidaan aktivoida vilkkuvalla valolla ja ohjatulla nopeahengityksellä. Tutkimus videoidaan mahdollisten kohtausoireiden arvioimiseksi.

EEG-tutkimukseen tultaessa hiusten tulee olla puhtaat. Lääkkeiden käytöstä on hyvä sopia lähettävän lääkärin kanssa ennen tutkimuksen tekemistä. Valve-EEG-tutkimus kestää valmisteluineen noin tunnin. Uni-EEG-tutkimuksessa annetaan valvomisohjeet aikaa varattaessa sillä tutkimuksen aikana on tarkoitus nukahtaa hetkeksi. Uni-EEG:hen on syytä varata 1,5 tuntia.

Pienille lapsille on hyvä ottaa mukaan tutti, maitopullo, uniliina, unikaveri tai muu oma lelu, jotta lapsi tuntisi olonsa turvalliseksi ja nukahtaminen sujuisi helposti. Pienillä lapsilla tutkimus on hyvä ajoittaa päiväunien aikaan tai heti aamuun aikaisen heräämisen jälkeen. Matkalla tutkimukseen ei saisi nukahtaa.

Tutkimuksen jälkeen hoitaja poistaa elektrodit sekä puhdistaa ihon, hiusten pesuun on kuitenkin hyvä varautua tutkimuksen jälkeen. Kliinisen neurofysiologian erikoislääkärimme antaa lausunnon tutkimuksesta lähettävälle lääkärille.

Ohje tutkimukseen tulevalle