Varaa aika

Yöpolygrafia – Usein kysytyt kysymykset

Käytän pitkää yöpaitaa. Miten saan anturit jalkoihini ilman, että johdot kiristävät yöpaidan helmaa?

Voit pujottaa jalka-antureiden johdot yöpaidan kaula-aukosta paidan alle ja sitä kautta jalkoihin ja vyötärölle

En ole tottunut nukkumaan paidan kanssa. Voiko rekisteröintilaitteen kiinnittää iholle?

Rekisteröintilaitetta ei ikävä kyllä hygieniasyistä kiinnitetä paljaalle iholle. Koeta valita mahdollisimman ohut tai väljä paita, joka häiritsee unta mahdollisimman vähän.  

Nukuin rekisteröintiyönä paljon normaalia huonommin, onko tutkimus epäonnistunut?

Nukkuminen rekisteröintilaitteen kanssa huonontaa yleensä yöunta. Tämä voidaan huomioida analyysiä tehdessä. Melko pienestä määrästä yöunta, saadaan tehtyä luotettava hengitys- ja liikeanalyysi. Lääkäri arvioi, onko rekisteröinnissä riittävästi unta.  

Laitteisto tallentaa äänet. Tallentuvatko keskustelut?

Laitteisto tallentaa käynnistyttyään kaikki äänet, jotta kuorsausta voidaan luotettavasti arvioida. Analyysin tekevä lääkäri näkee käyrältä selvästi, milloin olet unessa. Lääkäri kuuntelee hengitysääntä ja kuorsausta pieniä pätkiä niiltä jaksoilta, kun olet unessa. Jos käyrällä näkyy liikehdintää (ennen nukkumaanmenoa, yöllinen vessassa käynti), ei  näiltä jaksoilta kuunnella ääniä. 

Huomaan aamulla yhden anturin irronneen tai kiinnittäneeni jonkin anturin väärin. Onko tutkimus epäonnistunut?

Usealla anturilla mitataan samoja asioita. Tutkimus yleensä onnistuu, vaikka joku antureista olisi irti. Voit kirjoittaa unikyselyn tutkimusyötä koskevaan kenttään, mikä anturi oli irronnut/väärin kiinnitetty tai kertoa palautuksen yhteydessä hoitajalle.  

En saa unta ja valvon aamuyölle tai herään keskellä yötä. Onko tutkimus epäonnistunut? Otanko laitteen pois?

Älä irrota laitetta päältäsi, ennen kuin aiot nousta lopullisesti ylös ja aloittaa päiväaskareet. Yleensä uni tulee juuri siinä vaiheessa, kun tilanne tuntuu jo epätoivoiselta. Tutkimus voi hyvin onnistua, koska analyysi saadaan usein tehtyä lyhyestäkin unesta 

Miltä rekisteröintilaitteen rinnan päällä pitäisi näyttää rekisteröinnin ollessa käynnissä?

Laitteen näytöllä ei yleensä näy mitään. Rekisteröintilaitteessa palaa usein pieni vihreä valo sen ollessa käynnissäValo ei aina pala, joten älä huolestu jos laite on täysin pimeänä.  

Miltä sormianturin tai rannekkeen pitäisi näyttää laitteen ollessa käynnissä?

Sormeen kiinnitetyssä anturissa palaa punainen valo, kun laite on käynnissä. Aina valoa ei näy, jos anturi on tiiviisti sormessa. Ranteessa olevassa näytössä näkyy joskus lukemia. Usein myös tämä näyttö on täysin pimeänä. Älä siis huolestu, laite mittaa kuitenkin.  

Painoin vahingossa rekisteröintilaitteen nappia. Vaikuttaako se rekisteröinnin onnistumiseen?

Rekisteröinti käynnistyy ja sammuu ajastetusti, nappia painamalla ei voi pilata rekisteröintiä. Nappeja ei kuitenkaan saa turhaan painella.  

Rekisteröinti epäonnistui jostain syystä. Mitä tehdään?

Tutkimukset epäonnistuvat erittäin harvoin. Jos näin jostain syystä kuitenkin käy, rekisteröinti voidaan uusia sinulle sopivana ajankohtana.   

Voinko käydä yöllä vessassa?

Voit käydä yöllä normaalisti vessassa. Varo vain kastelemasta sormianturia tai ranneketta käsiä pestessäsi.  

Saako sormianturi kastua käsiä pestessä?

Sormianturia ei saa kastella. Kiinnitä anturi vasempaan käteen, jos olet oikeakätinen ja oikeaan käteen, jos olet vasenkätinen. Näin pystyt toimimaan vielä anturin kiinnittämisen jälkeen ja sinun on helpompi varoa vahingoittamasta anturia.

Puoliso kuorsaa äänekkäästi vieressäni. Haittaako se tutkimusta?

Olisi parempi, jos puolisosi voisi nukkua toisessa huoneessa tutkimuksesi ajan. Nuku sinä kuitenkin tutussa vuoteessa. Jos puolisosi ei voi nukkua muualla, kirjaa rekisteröintiyötä koskevaan kyselyyn nukkuneesi kuorsaavan henkilön vieressä.   

Voinko ottaa lääkkeeni normaalisti?

Voit ottaa lääkkeesi normaalisti. Muista kirjata unikyselyhin käyttämäsi lääkkeet.

Voinko käyttää unilääkettä rekisteröintiyönä?

Jos käytössäsi on jatkuva uni- tai nukahtamislääkitys, voit ottaa lääkkeen normaalisti.  

Jos käytössäsi on tarvittaessa otettava uni- tai nukahtamislääke, ota se samoin kriteerein, kuin normaalisti ottaisit. Olisi hyvä saada rekisteröinti tehtyä ilman lääkettä, mutta voit hyvin ottaa lääkkeen jos et muuten saa unta. Muista kirjata unikyselyhin käyttämäsi lääkkeet 

Voinko nukkua vatsallani?

Voit valita nukkuma-asentosi vapaasti, voit nukkua myös vatsallasi. Laite jää vatsallaan nukkuessa rinnan alle. Laitteen päällä nukkuminen ei vahingoita laitetta, mutta se voi häiritä untasi. Kokeile siis itse, missä asennoissa pystyt nukkumaan.

Pitääkö minun itse palauttaa laitteisto aamulla sovittuun paikkaan?

Laite ja täytetyt kyselykaavakkeet palautetaan aamulla sovittuun paikkaan. Palautuksen yhteydessä ei tapahdu muuta. Läheisesi tai ystäväsi voi palauttaa laitteiston puolestasi 

Koska ja miten kuulen tutkimuksen tulokset?

Tutkimuksen analysoi kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, joka kirjoittaa tutkimustuloksesta lausunnon sinua hoitavalle lääkärille. Vastaukset ovat hoitavalla lääkärillä käytettävissä noin viikon kuluttua tutkimuksesta.  

Näkyvätkö vastaukset Omakannassa?

Vastaukset tulevat näkyviin Omakanta-palveluun viiveellä, noin kahden viikon kuluttua tutkimustulosten valmistumisesta, eli noin kolme viikkoa rekisteröinnin jälkeen